OSN
OSN – obszary szczególnie narażone na zanieczyszczenia azotanami pochodzenia rolniczego są strefami
wyznaczonymi na terenie kraju, na których należy ograniczyć dopływ azotu mineralnego i organicznego ze źródeł rolniczych. Wykaz obszarów wrażliwych został w ujęty w rozbiciu na województwa i opisany w
rozporządzeniach dostępnych poniżej:
województwo kujawsko-pomorskie
województwo warmińsko-mazurskie
Na obszarach OSN obowiązują rolników wymogi, które dotyczą między innymi dozwolonych okresów stosowania poszczególnych rodzajów nawozów azotowych oraz dawek tych nawozów.
Dozwolone okresy dla poszczególnych typów użytków rolnych prezentują się następująco:
grunty orne:
- nawozy naturalne: 1 marzec – 15 listopad;
- nawozy mineralne: 1 marzec – 15 listopad (termin 15 listopada nie dotyczy
producentów buraków i kukurydzy, którzy zawarli umowę kontraktacyjną na dostawę zbiorów tych roślin po dniu 15 listopada; dla nich jesienny termin graniczny stosowania nawozów azotowych mineralnych oblicza się dodając 14 dni do terminu dostawy produktów rolnych objętych umową kontraktacyjną, jednak nie później niż po zakończeniu okresu wegetacyjnego w danym regionie,
łąki trwałe:
- nawozy naturalne stałe: 1 marzec – 30 listopad;
- nawozy naturalne płynne: 1 marzec – 15 sierpień;
- nawozy mineralne: 1 marzec – 15 sierpień;
pastwiska trwałe:
- nawozy naturalne stałe: 1 marzec – 15 kwiecień oraz 15 październik – 30 listopad;
- nawozy naturalne płynne: 1 marzec – 15 sierpień;
- nawozy mineralne: 1 marzec – 15 sierpień;
użytkowanie zmienne (kośno-pastwiskowe i wypas kwaterowy):
- nawozy naturalne płynne: do 85 kg N/ha/rok bezpośrednio po pokosie/wypasie, ale nie później niż do dnia 15 sierpnia;
uprawy wieloletnie:
- nawozy mineralne: 1 marzec – 15 listopad;
gleby nie uprawiane, w tym ugory: nie stosuje się jakiegokolwiek nawożenia przez cały rok.
Maksymalne dawki nawożenia azotem dla upraw w plonie głównym prezentuje tabela poniżej:
Rodzaj uprawy |
Maksymalne dawki azotu ze wszystkich źródeł*) |
Zboża |
|
Pszenica ozima |
200 |
Pszenica jara |
160 |
Jęczmień |
140 |
Żyto |
120 |
Owies |
120 |
Kukurydza na ziarno |
240 |
Pszenżyto |
180 |
Mieszanki zbożowe |
100 |
Mieszanki zbożowe na ziarno |
140 |
Okopowe |
|
Ziemniaki wczesne |
100 |
Ziemniaki późne |
250 |
Buraki cukrowe |
180 |
Buraki pastewne |
200 |
Marchew pastewna |
150 |
Brukiew |
180 |
Rzepa |
120 |
Oleiste |
|
Rzepak |
240 |
Inne oleiste |
160 |
Rzepik |
200 |
Słonecznik |
100 |
Gorczyca |
120 |
Rzodkiew oleista |
120 |
Perko |
140 |
Strączkowe |
|
Groch (także wg starego nazewnictwa peluszki, grochopeluszki) |
30 |
Bobik |
30 |
Łubin |
0 |
Bób |
60 |
Wyka |
20 |
Seradela |
30 |
Soja |
100 |
Lędźwian |
60 |
Fasola |
60 |
Fasolka szparagowa |
60 |
Soczewica |
20 |
Pastewne na zielonkę |
|
Żyto, owies na zielonkę |
120 |
Kukurydza na zielonkę |
260 |
Strączkowe na zielonkę |
0 |
Mieszanki zbożowo – strączkowe |
100 |
Łąka 1 pokos |
60 |
Łąka 2 pokosy |
120 |
Łąka 3 pokosy |
180 |
Łąka 4 pokosy |
240 |
Grunt w użytkowaniu kośno-pastwiskowym |
160 |
Koniczyna |
30 |
Lucerna |
30 |
Trawy |
300 |
Motylkowe z trawami |
100 |
Motylkowate drobnonasienne |
|
Esparceta |
30 |
Komonica |
30 |
Nostrzyk |
30 |
Pastewne |
|
Kapusta pastewna |
120 |
Dynia pastewna |
80 |
Perko |
140 |
Inne |
|
Proso |
140 |
Gryka |
100 |
Facelia |
100 |
Len |
80 |
Mak |
90 |
Tytoń |
160 |
Sorgo w tym zasiewy mieszane z kukurydzą |
200 |
Wieloletnie |
|
Trawy |
250 |
Lucerna |
0 |
Mieszanki różnych traw z motylkowatymi drobnonasiennymi |
100 |
Warzywa: rabarbar |
200 |
szczaw |
150 |
chrzan |
200 |
Warzywa polowe |
|
Burak ćwikłowy |
150 |
Szpinak zwyczajny |
150 |
Kapusta |
300 |
Kalafior |
350 |
Brokuł |
250 |
Brukselka |
250 |
Jarmuż |
120 |
Kalarepa |
150 |
Rzepa |
140 |
Rzodkiew |
140 |
Rzodkiewka |
100 |
Brukiew |
150 |
Marchew |
150 |
Pietruszka |
150 |
Seler |
250 |
Pasternak |
150 |
Koper |
120 |
Koper włoski |
120 |
Pomidor |
180 |
Papryka |
200 |
Oberżyna |
180 |
Ogórek |
200 |
Dynia |
150 |
Cukinia |
180 |
Kabaczek |
180 |
Arbuz |
150 |
Melon |
150 |
Sałata |
150 |
Cykoria |
150 |
Endywia |
120 |
Skorzonera |
180 |
Salsefia |
120 |
Cebula |
200 |
Czosnek |
120 |
Por |
250 |
Szczypiorek |
110 |
Rośliny energetyczne |
80 |
Rośliny sadownicze |
|
Drzewa owocowe |
60 |
Krzewy owocowe |
80 |
Truskawka |
50 |
Uprawy szkółkarskie |
|
Siewki liściastych |
150 |
Siewki iglastych |
120 |
Krzewy liściaste |
140 |
Krzewy iglaste |
80 |
Róże |
150 |
Kwiaty |
|
Tulipan |
200 |
Narcyz |
200 |
Mieczyk |
250 |
Hiacynt |
250 |
Lilia |
180 |
Irys holenderski |
200 |
Krokus |
200 |
Szafirek |
200 |
Konwalia |
120 |
Zimowit |
250 |
Słonecznik na kwiat cięty |
160 |
Piwonia |
60 |
Rośliny na suche bukiety |
80 |
Inne uprawy |
170 |
*) z nawozów mineralnych oraz organicznych, naturalnych i środków do użyźniania gleby w przeliczeniu na równoważniki nawozowe