OSN

OSN – obszary szczególnie narażone na zanieczyszczenia azotanami pochodzenia rolniczego są strefami
wyznaczonymi na terenie kraju, na których należy ograniczyć dopływ azotu mineralnego i organicznego ze źródeł rolniczych. Wykaz obszarów wrażliwych został w ujęty w rozbiciu na województwa i opisany w
rozporządzeniach dostępnych poniżej:

województwo kujawsko-pomorskie

województwo lubelskie

województwo łódzkie

województwo mazowieckie

województwo podlaskie

województwo warmińsko-mazurskie

województwo wielkopolskie

 

Na obszarach OSN obowiązują rolników wymogi, które dotyczą między innymi dozwolonych okresów stosowania poszczególnych rodzajów nawozów azotowych oraz dawek tych nawozów.

Dozwolone okresy dla poszczególnych typów użytków rolnych prezentują się następująco:

grunty orne:

  • nawozy naturalne: 1 marzec – 15 listopad;
  • nawozy mineralne: 1 marzec – 15 listopad (termin 15 listopada nie dotyczy
    producentów buraków i kukurydzy, którzy zawarli umowę kontraktacyjną na dostawę zbiorów tych roślin po dniu 15 listopada; dla nich jesienny termin graniczny stosowania nawozów azotowych mineralnych oblicza się dodając 14 dni do terminu dostawy produktów rolnych objętych umową kontraktacyjną, jednak nie później niż po zakończeniu okresu wegetacyjnego w danym regionie,

łąki trwałe:

  • nawozy naturalne stałe: 1 marzec – 30 listopad;
  • nawozy naturalne płynne: 1 marzec – 15 sierpień;
  • nawozy mineralne: 1 marzec – 15 sierpień;

pastwiska trwałe

  • nawozy naturalne stałe: 1 marzec – 15 kwiecień oraz 15 październik – 30 listopad;
  • nawozy naturalne płynne: 1 marzec – 15 sierpień;
  • nawozy mineralne: 1 marzec – 15 sierpień;

użytkowanie zmienne (kośno-pastwiskowe i wypas kwaterowy)

  • nawozy naturalne płynne: do 85 kg N/ha/rok bezpośrednio po pokosie/wypasie, ale nie później niż do dnia 15 sierpnia;

uprawy wieloletnie

  • nawozy mineralne: 1 marzec – 15 listopad;

gleby nie uprawiane, w tym ugory: nie stosuje się jakiegokolwiek nawożenia przez cały rok.

Maksymalne dawki nawożenia azotem dla upraw w plonie głównym prezentuje tabela poniżej:

Rodzaj uprawy

Maksymalne dawki azotu ze wszystkich źródeł*)
(N kg/ha) 

Zboża

 

Pszenica ozima

200

Pszenica jara

160

Jęczmień

140

Żyto

120

Owies

 120

Kukurydza na ziarno

240

Pszenżyto

180

Mieszanki zbożowe

100

Mieszanki zbożowe na ziarno

140

Okopowe

 

Ziemniaki wczesne

100

Ziemniaki późne

250

Buraki cukrowe

180

Buraki pastewne

200

Marchew pastewna

150

Brukiew

180

Rzepa

120

Oleiste

 

Rzepak

240

Inne oleiste

160

Rzepik

200

Słonecznik

100

Gorczyca

120

Rzodkiew oleista

120

Perko

140

Strączkowe

 

Groch (także wg starego nazewnictwa peluszki, grochopeluszki)

30

Bobik

30

Łubin

0

Bób

60

Wyka

20

Seradela

30

Soja

100

Lędźwian

60

Fasola

60

Fasolka szparagowa

60

Soczewica

20

Pastewne na zielonkę

 

Żyto, owies na zielonkę

120

Kukurydza na zielonkę

260

Strączkowe na zielonkę

0

Mieszanki zbożowo – strączkowe

100

Łąka 1 pokos

60

Łąka 2 pokosy

120

Łąka 3 pokosy

180

Łąka 4 pokosy

240

Grunt w użytkowaniu kośno-pastwiskowym

160

Koniczyna

30

Lucerna

30

Trawy

300

Motylkowe z trawami

100

Motylkowate drobnonasienne

 

Esparceta

30

Komonica

30

Nostrzyk

30

Pastewne

 

Kapusta pastewna

120

Dynia pastewna

80

Perko

140

Inne

 

Proso

140

Gryka

100

Facelia

100

Len

80

Mak

90

Tytoń

160

Sorgo w tym zasiewy mieszane z kukurydzą

200

Wieloletnie

 

Trawy

250

Lucerna

0

Mieszanki różnych traw z motylkowatymi drobnonasiennymi

100

Warzywa: rabarbar

200

szczaw

150

chrzan

200

Warzywa polowe

 

Burak ćwikłowy

150

Szpinak zwyczajny

150

Kapusta

300

Kalafior

350

Brokuł

250

Brukselka

250

Jarmuż

120

Kalarepa

150

Rzepa

140

Rzodkiew

140

Rzodkiewka

100

Brukiew

150

Marchew

150

Pietruszka

150

Seler

250

Pasternak

150

Koper

120

Koper włoski

120

Pomidor

180

Papryka

200

Oberżyna

180

Ogórek

200

Dynia

150

Cukinia

180

Kabaczek

180

Arbuz

150

Melon

150

Sałata

150

Cykoria

150

Endywia

120

Skorzonera

180

Salsefia

120

Cebula

200

Czosnek

120

Por

250

Szczypiorek

110

Rośliny energetyczne

80

Rośliny sadownicze

 

Drzewa owocowe

60

Krzewy owocowe

80

Truskawka

50

Uprawy szkółkarskie
polowe, gruntowe

 

Siewki liściastych

150

Siewki iglastych

120

Krzewy liściaste

140

Krzewy iglaste

80

Róże

150

Kwiaty
uprawy polowe, gruntowe

 

Tulipan

200

Narcyz

200

Mieczyk

250

Hiacynt

250

Lilia

180

Irys holenderski

200

Krokus

200

Szafirek

200

Konwalia

120

Zimowit

250

Słonecznik na kwiat cięty

160

Piwonia

60

Rośliny na suche bukiety

80

Inne uprawy

170

*) z nawozów mineralnych oraz organicznych, naturalnych i środków do użyźniania gleby w przeliczeniu na równoważniki nawozowe